dimarts, 10 de novembre del 2009

Edició imatge digital amb gimp

A classe hem treballat els conceptes bàsics de la imatge digital, que és un tipus d'imatge anomenat mapa de bits, que és aquell que la imatge es composa per un àrea rectangular a partir d'una matriu de punts anomenats píxels. Les característiques més importants de la imatge digital són la grandària (píxels horitzontals x píxels verticals), el pes (Bytes), la profunditat de color i la resolució (píxels x polsada).

Aquest tipus d'imatge la podem manipular amb el Adobe Photoshop o amb el Gimp, que és un programari lliure i gratuït que es pot descarregar des de Softcatalà, per exemple. Com s'indica en aquesta pagina web, Gimp té aquestes funcionalitats entre d'altres:
  • Joc complet d'eines de dibuix, incloent-hi Pinzell, Llapis, Aerògraf, Clonador, etc.
  • Eines de selecció simples, per forma o per color, i eines de selecció avançada del primer pla.
  • Disseny per capes i per canals.
  • Imatges animades.
  • Fractals.
  • Imatges vectorials SVG.
  • Eines per a crear imatges per a pàgines web.
  • Joc complet de filtres i efectes.
  • Compatible amb la majoria de formats d'imatge propietaris i lliures. Fins i tot SVG, PDF i PS.
  • Permet incorporar diversos connectors, filtres i extensions. Per exemple, per al tractament d'imatges RAW.

L'exercici proposat a classe, consisteix en:

1. Per començar, he agafat una fotografia de la meva càmera digital en format JPG de 2592 x 1944 píxels, de la meva estada al Bioparc de València:



2. Desprès havíem de retallar un fragment de la imatge original. Per fer això, cliques a l'eina rectangular de la selecció, emmarques el tros de la imatge que t'interessa i seguidament te'n vas a Imatges- retallar la selecció, així et queda retallada just el tros que volies:



Com què es veia una mica borrós i obscur, he intentat arreglar-ho amb l'eina brillo y contraste de les eines de color:



3. Seguidament, havíem de fer una reducció del nombre de píxels de la imatge original, aconseguint així que la imatge pesi menys i per tant, que ocupi menys espai per millorar la velocitat del funcionament del bloc. Per això cal que anem a Imagen -Escalar imagen -tamaño de la imagen i la vaig reduir dels 2592 x 1944 píxels originals a 400 x 300 píxels, ja que per veure-la igual de bé al bloc no fa falta més píxels, com podem veure:



4. Per finalitzar l'exercici, vaig eliminar un element de la fotografia (en el meu cas, he eliminat a l'home que sortia a la dreta de la fotografia) utilitzant l'eina clonar. Consisteix en seleccionar l'origen del clonat fent Ctrl+clic a sobre del tros que t'interessa clonar, desprès vas pintant a sobre de l'element a eliminar, intentant dissimular bé tots els contorns dels elements:


A què queda bé? ;D

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animeu-vos a deixar-me comentaris o opinions!