dimarts, 15 de desembre del 2009

JClic. Creem activitats!

El Clic és una web del xtec que dóna suport al programa Jclic, un programari lliure i te'l pots descarregar gratuitament que permet crear diversos tipus d'activitats amb extensió Jclic.zip. Mitjançant el "Jauthor" podem fer anar i construir les activitats que creem. Si volem veure exemples d'activitats podem anar a la web del Clic a l'apartat de Cerca activitats.

A classe de Gestió de la informació i TIC, hem fet una pràctica del Jclic, creant 4 activitats amb extensió Jclic.zip diferents relacionades amb les fruites:
  • Trencaimg
  • Trencatxt
  • Associatxt
  • Associaimg
Per fer-ho, he seguit aquests passos:
  1. Obrim el programa Jauthor del Jclic
  2. He guardat el projecte a la carpeta on tenia les imatges de les fruites: Fitxer - Nou projecte, i l'he anomenat Fruites (llavors se'm va crear el fitxer fruites.jclic.zip)
  3. A la pestanya Projecte, en l'apartat Pell vaig posar la pell @blue.xml, que és perquè quan obris la activitat, la finestra et surti blava, en aquest cas.
  4. Desprès vam anar a la pestanya Mediateca, i vaig afegir totes les imatges que utilitzaria en les quatre activitats prement la icona de Afegeix una imatge o un objecte multimèdia a la mediateca. S'ha de tenir en compte que en el Jclic és molt important que les imatges pesin poc ja que ho penjaràs a la web.
  5. Seguidament vam donar-li a la pestanya de Activitats:
  • Per fer la primera activitat anomenada Trencaimg li donem a l'icona Nova activitat i esculls la activitat Puzzle d'intercanvi.
Desprès de posar-li el nom a l'activitat, configures el color de fons, a la pestanya Finestra, de la finestra principal i de la finestra de joc, normalment les posarem blancaques i sense vores.

A la pestanya Missatges configurarem; el missatge inicial, que és una descripció de l'activitat; el missatge final, on poses el missatge de enhorabona per haver acabat el joc com per exemple "molt bé!"; i el missatge d'error. Hem de tenir en compte que com a missatges també podem inserir una imatge, apart d'un text.

Per acabar, en la pestanya Plafó vam pujar la imatge de una macedonia i vaig posar que les unions fossin com les de un puzzle, això s'anomena Encaixos amb unió ovalada. També vaig canviar l'estil del plafó canviant el color de fons a blanc i vaig canviar el nombre de files i columnes del puzzle a tres per tres. Per finalitzar vaig separar una mica l'amplada de les cel.les.

  • Per fer la segona activitat anomenada Trencatxt fas el mateix procediment d'abans fins a arribar un altre cop a Puzzle d'intercanvi.
Desprès seguirem el mateix procediment anterior en les pestanyes Finestra i Missatges fins a arribar a la pestanya Plafó, en la que vam canviar el nombre de files a una, i el nombre de columnes a 5, on vaig escriure una paraula dins de cada casella formant la frase "Les fruites són bones". En l'estil del plafó vaig canviar la mida de la lletra a 22 i negreta, el color de fons a blanc i el color del text a gris. Per finalizar vaig separar adequadament l'amplada de les cel.les.

  • La tercera activitat, anomenada Associatxt, també haurem de clicar a Nova activitat però amb la diferència que farem una Associació simple.
Desprès seguirem els mateixos procediments anteriors en les pestanyes Finestra i Missatges fins a arribar a les pestanyes Plafó A i Plafó B, les quals hem de modificar-les igual, perquè cada plafó correspon a una part de l'associació. A les dos vaig modificar el nombre de columnes a tres i de files a 1, ampliant la i a la pestanya Distribució vaig fer que es posesin un a sobre de l'altre i a les diferents caselles vaig anar relacionant les fruites amb els colors que tenen. També vaig canviar l'estil dels plafons modificant la mida de la lletra a 22 i negreta, el color de fons a blanc, el color del text a gris i el color d'estat inactiu a blanc també. Per finalitzar, com en tots els procediments vaig separ adequadament l'amplada de les cel.les.

  • L'ultima activitat, anomenada Associaimg, farem el mateix procediment que la tercera fins a arribar a Associació simple.
Desprès seguirem els mateixos procediments anteriors en les pestanyes Finestra i Missatges fins a arribar a les pestanyes Plafó A i Plafó B, en les que haurem de fer els mateixos procediments d'abans, amb la diferència de que el nombre de columnes vaig modificar-les a 1 i el nombre de files a 3, i en la pestanya Distribució vaig fer que es posesin una a costat de l'altre. En comptes de posar text als dos plafons, al plafó A vaig inserir-hi imatges de les fruites i al plafó B vaig posar el seu corresponent nom.

Abans de guardar les activitats pot comprovar com quedaran a l'icona Play, i et surt una demostració de com quedará l'activitat.



Una vegada tens totes les activitats creades i desat el projecte final, vaig crear un espai web d'aquestes activitats des d'on es pot jugar a totes les activitats. Per poder fer aquest link, primer vaig anar a Eines - Crea una pàgina web, i una vegada creada vaig penjar els dos arxius al blink, a l'apartat Escola d'educació d'infantil I, a Web on hem vaig crear una carpeta que es diu sorayari1 per penjar tot el que vulgui que es converteixi en un enllaç web.

També he creat un altra serie d'activitats al JClic sobre l'orquestra, per veure-les nomes has d'anar a l'entrada d'aquest bloc titulada "L'orquestra al JClic!"

Coneixia el Jclic ja que si mires la pàgina de Jocs per a infantils de l'Edu365, algunes activitats com els Jocs d'observa i relaciona, estan fetes amb aquest programa, és una aplicació fàcil d'entendre a l'hora de jugar ja que és molt simple.

El que no coneixia era que el programa Jclic author el pot descarregar tothom i així crear-ne activitats on-line personalitzades. Personalment, crec que és un programa fàcil d'utilitzar i amb bastants possibilitats de jocs, m'agradat molt conèixer el seu ús.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animeu-vos a deixar-me comentaris o opinions!