dimecres, 23 de desembre del 2009

Competències digitals específiques del mestre

En la societat actual, tots els adults que residim a Catalunya hem de tenir unes competències bàsiques segons la Generalitat de Catalunya, tal i com ens van explicar a principi de curs en classe de Gestió de la informació i TIC en l'entrada del bloc "Competències bàsiques en TIC per a la formació de persones adultes".

A les escoles i universitats ja es desenvolupen aquestes competències digitals, però concretament en el Grau de Mestres, s'han d'assolir unes competències digitals específiques del mestre, que són moltes més que les de qualsevol altre ciutadà. Els mestres han usar les tecnologies a classe i ha de ser dinamitzador de les TIC, és a dir, motivar a altres professors a usar-les. Com aquestes tecnologies es van renovant, com a mestres haurem de actualitzar-nos contínuament.

Hi han diversos documents que marquen les directrius del que ha de saber un mestre, els que més ens interessen al nostre grau son:

A classe hem après el funcionament bàsic d'algunes eines i programes molt útils i interessants com: el Gimp (editor d'imatge), l'Audacity(editor de so), el Windows Movie Maker (editor de vídeo), el Power point, el navegador Firefox, els blocs (programes per utilitzar sols), els wikis i google docs (programes per utilitzar en grup)...

Hem après a utilitzar la tecnologia en classe i individualment, procurant utilitzar les eines adequades com per exemple, no fer un mal ús del power point, posar les imatges que diguin alguna cosa subliminal, no utilitzar massa lletra quan no cal... sempre depenent de l'ús que li donis al power point. Un altre exemple es quan passem un vídeo a classe, ha de fer pensar als nens, no donar-s'ho tot mastegat.

També hem treballat el programari lliure, que ens dóna accés a moltes eines que podem compartir-les amb els alumnes i altres professors. I l'ús de les pagines web a les escoles, que són estratègies digitals innovadores de la societat actual.

Hem treballat la ciutadania digital, col·laborant en la Viquipèdia per exemple, la citació de fonts (textos, imatges, tot el que no sigui nostre), les llicències de Copy Right i les del Creative Commons... Cal transmetre als alumnes que en el tema de la ciutadania digital, és molt important respectar-la per poder fer un bon ús de les tecnologies i treure profit tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animeu-vos a deixar-me comentaris o opinions!