dijous, 3 de desembre del 2009

Mapes conceptuals

Una eina important de suport per al pensament son els mapes conceptuals, la estructura habitual del qual és que partim d'un concepte i anem afegint connectors, element que no pot faltar mai.

A classe em fet un mapa conceptual sobre un text anomenat "Sopar de Nadal", que deia:

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el sopar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc. En el sopar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al larg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista. La meva germana, la Maria també ve al sopar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos. El sopar comença puntualment a les 10 de la nit i acaba sempre a la mateixa hora, a les 12.

El vam crear amb el CMapTools, que és un dels programes que ens ajuda a crear mapes conceptuals, possiblement el més conegut i eficient, i es pot descarregar gratuïtament.
Els passos que vaig seguir van ser:
  1. Obrir el programa CMapTools.
  2. Per començar, donar-li dos clic on volgués que sortís el primer concepte.
  3. Després, quan clicava el concepte sortien unes fletxes dibuixades a sobre, i si clicaves a sobre i arrossegaves fins on volies, sortia la fletxa i podies editar tant el concepte com el connector.
  4. Al final podies canviar el sentit de les fletxes, o fer desaparèixer o aparèixer les puntes de les fletxes.
  5. Per guardar-lo, li dones a Fitxer - Desa el camp - My Cmaps, i t'ho guarda com a Cmap, en canvi si vols guardar-lo com a imatge, li dones a Exporta el Cmap com a - Fitxer d'imatge, i així ho he posat al bloc:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animeu-vos a deixar-me comentaris o opinions!