diumenge, 27 de setembre del 2009

Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències


Vaig portar llegit a classe aquest llibre pel dia 21 de setembre, i vam parlar-ne.

Fa poc temps que es va començar a introduir els blogs en l’àmbit escolar i s’està demostrant què és un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests alumnes i el professor per afavorir aprenentatges actius.

Aquest llibre et mostra la utilitat que té utilitzar un blog en l’educació, ja que incrementa les possibilitats de comunicació i obliga als alumnes a ser més reflexius en el seu discurs, ja que no és un discurs escolar, sinó un discurs públic, amb motius per escriure, amb audiència, amb riscos i l’obliga a respectar unes normes lingüístiques, socials i ètiques. Així doncs el caràcter públic del blog es una de les seves característiques més interessants des de el punt de vista educatiu.

El blog afavoreix la presa de decisions per l’autonomia que agafa l’alumne, ja que el blog arriba a ser un mitjà de comunicació personal fent ús del conjunt de recursos que la web 2.0 proporciona per elaborar els continguts del blog amb fotografies, diaporamas, àudio i vídeo, presentacions, etc...

El bloc implica interacció, deixant comentaris i contestant-los, participant en la conversa que es pot generar a l’aula a fi d’informar, persuadir, ajudar i demanar ajuda, expressar-se, etc...
És a dir, que els blogs serveixen per pensar, escriure, compartir i participar, i totes aquestes accions son imprescindibles per a la construcció dels aprenentatges.

Amb aquest llibre també aprens les característiques generals dels blogs, et fa un quadre de comparacions de quatre plataformes diferents, en el qual veus que la més potent es la wordpress.com, però la de blogger.com es la mes popular per la seva senzillesa i la seva facilitat d’ús.

T’expliquen com elegir quines eines o plataformes hem d’utilitzar en el nostre blog, analitzant l’ús que li donarem a aquest blog, com serà la interacció dels participants, quin volum d’informació manejarem, com l’organitzarem, etc...

En conclusió aquest llibre es molt interessant de llegir i de tenir per què t’introdueix en el món dels blogs, i t’explica les avantatges d’usar-lo en l’àmbit educatiu amb exemples d’experiències d’altres docents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Animeu-vos a deixar-me comentaris o opinions!